یکی از روشهای مرسوم برای کسب دانش و تولید کالای جدید که توسط شرکتها و حتی کشورها مورد استفاده قرار میگیرد، روش مهندسی معکوس است. از این روش در صنعتهای مختلف استفاده میشود و حتی در مواردی افراد از این روش در زندگی روزمره و حل مسائل زندگی استفاده میکنند. در این مقاله میخواهیم به بررسی روش مهدسی معکوس در صنعت بپردازیم.
مهندسی معکوس چیست؟
مهندسی معکوس به عمل جدا کردن و ریز کردن یک جسم برای بررسی و مشاهده نحوه عملکرد آن گفته میشود. همانطور که گفتیم اساسا از این روش برای کسب دانش درمورد نحوه عملکرد یک شی یا محصول استفاده میشود.
اما در مواردی، از روش مهندسی معکوس در صنعت برای کپی کردن و حتی تقویت یک شی یا محصول استفاده شده است.
از این روش برای بررسی نحوه عملکرد شیها و چیزهای مختلفی میتوان استفاده کرد. از نرم افزار گرفته تا ماشینهای فیزیکی و حتی عملکردهای بیولوژیکی مرتبط با نحوه عملکرد ژنها را میتوان توسط مهندسی معکوس مورد بررسی قرار داد.
دلیل نامگذاری این عمل یا روش به فرآیند انجام آن برمیگردد. درواقع در این روش، فرآیند تولید یک محصول به صورت برعکس انجام میشود و تمام قطعات ریز و درشت محصول از یکدیگر جدا شده و مورد بررسی قرار میگیرند.
در ادامه به بررسی اهداف مهندسی معکوس و دلایل استفاده از این روش میپردازیم.
اهداف مهندسی معکوس
همانطور که گفتیم معمولا از این روش برای بررسی عملکرد یک محصول استفاده میشود. اما ممکن است شرکتی برای کپی برداری از یک محصول دست به این کار بزند.
درواقع ممکن است شرکت برآورد کند که اگر تولید یک قطعه یا محصول توسط خود شرکت انجام شود به صرفهتر خواهد بود. در این صورت شرکت به فکر انجام روشهایی نظیر مهندسی معکوس برای بدست آوردن ساختار قطعه و محصول، برای تولید آن میافتد.
همچنین ممکن است شرکت نیازمند قطعه یا محصولی باشد که دیگر شرکت تولید کننده آن وجود ندارد و از بین رفته است. در این صورت دست به انجام این روش میزند. یا حتی شرکت میتواند با استفاده از این روش، محصولات را مورد بررسی قرار دهد و در صورت وجود مشکل، مشکلات را برطرف کند یا حتی به بروزرسانی محصول بپردازد.
یکی دیگر از دلایل دیگری که در آن شرکتها به فکر انجام مهندسی معکوس میافتند، تحریم است. درواقع کشورهایی مانند ایران که تحریم هستند و نمیتوانند محصولات و قطعات مورد نیاز خود را به صورت انبوه وارد کنند، نیازمند انجام مهندسی معکوس هستند تا بتوانند محصولات یا قطعات مورد نیاز را داخل کشور تولید کنند.
در این روش پس از باز کردن محصول و بررسی عملکردها، مهندسان به یک سری اطلاعات دست پیدا میکنند که میتوانند با استفاده از آنها به تولید محصول جدید و حتی بروزرسانی محصول قدیمی بپردازند و یا میتوانند همان محصول اصلی را باز تولید کنند.
در ادامه مقاله به بررسی فرآیند مهندسی معکوس در 5 مرحله میپردازیم.
فرآیند انجام مهندسی معکوس
1.جمع آوری اطلاعات
اولین قدم در مهندسی معکوس جمع آوری اطلاعات در مورد محصول است. این مرحله میتواند شامل بررسی طرحهای منبع، اندازه گیری محصول یا کدگذاری اصلی برای دستگاه باشد.
جمع آوری اطلاعات برای این روش بسیار ضروری است زیرا نیاز است تا مهندسان قبل از تجزیه و تحلیل محصول تا حد امکان درباره آن اطلاعات داشته باشند. همچنین درک اندازه گیریهای محصول نیز برای ایجاد یک مدل جدید میتواند مفید باشد.
2.ایجاد یک مدل یا طرح
پس از جمع آوری اطلاعات در مورد محصول، تیم میتواند یک مدل یا طرحی از محصول یا بخشی که میخواهد مهندسی معکوس روی آن انجام دهد، ایجاد کند.
این معمولا یک مدل سه بعدی است تا مهندسان بتوانند با مشاهده یک طرح دقیق، تمام قسمتهای محصول را تجزیه و تحلیل کنند.
مهندسان میتوانند این مدل را با استفاده از طراحی به کمک کامپیوتر ایجاد کنند. نگاه دقیق به این طرحها میتواند به مهندسان در درک هدف طراحی محصول کمک کند.
3.شروع جداسازی قطعات
هنگامی که مهندسان مدل را ساختند و طرح را بررسی و ارزیابی کردند، میتوانند لایه به لایه محصول را جدا کنند. مهندسان معمولا قطعات را به ترتیبی که آنها را جدا میکنند سازماندهی میکنند تا راحتتر مونتاژ شوند.
همانطور که تیم هر قسمت را حذف میکند، ممکن است محصول را تجزیه و تحلیل، اندازه گیری یا اسکن کند تا عملکرد محصول را درک کند.
4.ارزیابی محصول
پس از اینکه مهندسان به اندازه یا کمتر از حد مورد نیاز از محصول را جدا کردند، میتوانند قطعات حدف شده یا هر قسمتی را که در محصول باقی گذاشتهاند را ارزیابی کنند.
در این مرحله معمولا مهندسان مواردی را که میتوانند به بهبود محصول کمک کنند و یا خطاهایی را که در عملکرد محصول پیدا میکنند را یادداشت برداری میکنند.
روشهای ارزیابی محصول میتواند به دلایل مهندس برای تکمیل فرایند بستگی داشته باشد. به عنوان مثال، اگر آنها بخواهند یاد بگیرند که چگونه یک نسخه ارزانتر از یک محصول ایجاد کنند، ممکن است توجه ویژهای به موارد اضافی یا قطعات یا سیستمهای ناکارآمد داشته باشند.
5.مونتاژ دوباره
اگر هدف از مهندسی معکوس، بازسازی آیتم باشد، مهندسان ممکن است پس از جدا کردن، آن محصول را دوباره سرهم کنند. بازسازی، دانش مهندسان از محصول را آزمایش میکند و به آنها اجازه میدهد تا تغییرات بالقوه را در حین بازسازی آن ایجاد کنند.
این مورد میتوند به آنها کمک کند تا یک نسخه جدید، بهروز شده یا اصلی از محصولی را که انتخاب کردهاند ایجاد کنند. یکی از اهداف اصلی مهندسی معکوس، یادگیری درباره محصول است و مونتاژ مجدد آن به تیم کمک میکند تا بفهمد برای ساخت یا بازسازی محصول به چه چیزهایی نیاز دارد.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی یکی از مهمترین روشهایی که در صنعت بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، یعنی مهندسی معکوس پرداختیم. طی این مقاله به بررسی اهداف شرکتها و سازمانها برای استفاده از این روش پرداختیم و فرآیند انجام مهندسی معکوس را مورد بررسی قرار دادیم.
بطور کلی استفاده از این روش میتواند ظرفیتهای مثبتی را برای شرکتها و سازمانها بوجود آورد، اما باید دقت داشت که حق شرکتهای تولید کننده محصول اصلی زیر پا گذاشته نشود.
ممنونیم که تا آخر این مقاله با ما همراه بودید. امیدواریم توانسته باشیم طی این مقاله شما را با پروسه مهندسی معکوس آشنا کنیم و اطلاعات خوبی را درباره این روش به شما انتقال دهیم. خیلی خوشحال میشویم نظرات خود را زیر همین پست برای ما ارسال کنید و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
منبع: